De vraag die ons gesteld werd vanuit gemeente Waalre

Sinds 2015 ondersteunen we de gemeente Waalre met de begraafplaatsadministratie. Hierdoor hebben we goed zicht op de begraafplaatsbehoefte en -capaciteit van de graven en urnengraven op de gemeentelijke begraafplaats. We kunnen dus tijdig signaleren op capaciteitsproblemen. Dit probleem deed zich voor bij de urnengraven.

Gemeente Waalre heeft KYBYS gevraagd om hiervoor een beknopte rapportage te maken. Om de toekomstbestendige urnentuin te realiseren moest een passende locatie gevonden worden. De gemeente wilde hiervoor graag een ontwerp inclusief een overzicht van de realisatiekosten. Daarnaast waren zij op zoek naar een partner die zorgdraagt voor een succesvolle realisatiefase.

BEKIJK OPLOSSING
Ons advies

De geboden oplossing

Met behulp van de gegevens uit de begraafplaatsadministratie en democratische gegevens hebben we een rapportage opgesteld. In de uitwerking is rekening gehouden met de CBS verwachtte sterftecijfers en de toenemende interesse naar urnengraven bij de inwoners van de gemeente Waalre. Ons advies met daarin de uitkomst van de berekening, een voorstel voor de aantal toe te voegen graven en een geschikte locatie is voorgelegd aan de gemeente.

Ontwerp

Het ontwerp hebben we geheel in stijl van de begraafplaats gemaakt. Met een sierlijke opzet met bankjes en een gedenkplaats. De padenstructuur, bestaande uit Grauwacke, is speels doorgezet vanuit de bestaande urnentuin.

Directie & toezicht

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Ergon, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wij hebben toezicht gehouden op de werkzaamheden. Een fijne samenwerking met een mooi eindresultaat!

Het resultaat

De diversiteit aan bomen zorgt voor een karakteristiek eindbeeld

Voor de beplanting is gekozen voor gevarieerde soorten die de biodiversiteit verhogen (Iep, meerstammige krentenbomen, Anna Paulownaboom, hertengeweiboom en een linde). De taxushagen geven sfeer en intimiteit aan de nieuwe urnentuin. Samen met de bankjes en laanbomen die opgaan in de natuur is het gevoel van een wandel- en zittuin gecreëerd.

60

Urnenkelders

5

Soorten bomen

6

Weken uitvoering

10

Jaar toekomstbestendig

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met mij op.

 

 

 

Merel van den Bosch

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met mij op.

 

 

 

 

Merel van den Bosch