De vraag die ons gesteld werd vanuit gemeente Hattem

De gemeente Hattem wilde kinder- en foetusgraven realiseren op de gemeentelijke begraafplaats. Hiervoor is een perceel van circa 200m2 vrijgegeven.

De gemeente wilde hiermee een herdenkingsplaats voor kinderen creëren en daarmee voldoen aan de wensen van de huidige tijd.

BEKIJK ONZE AANPAK
Onze aanpak

Definitief ontwerp samen met bewoners en gemeente

KYBYS stelde twee schetsontwerpen op voor de inrichting van het kinder- en foetusgrafveld. De gemeente sprak een voorkeur uit en van deze variant maakte KYBYS een definitief ontwerp inclusief kostenraming. In het Programma van Eisen stelden we samen met de gemeente de eisen en wensen voor het ontwerp en de inrichting vast. Aansluitend stelde KYBYS een bestek op en we verzorgden de begeleiding tijdens de aanbestedingsprocedure.
Het definitieve ontwerp is ontstaan in samenspraak met de gemeente én betrokken bewoners. Het resultaat straalt kracht uit doordat bewoners, die recent hun kind zijn verloren, een groot aandeel hebben gehad in de totstandkoming van het definitieve ontwerp.

Nabestaanden mogen binnen de toegestane afmetingen een monument plaatsen. Bij het foetusgrafveld (sterretjesveld) is een strooiveld gerealiseerd. Een lokale kunstenaar heeft bij het sterretjesveld ter markering een herdenkingsmonument met gekleurde glasplaatjes geplaatst.

Dezelfde kunstenaar heeft bij de entree een herdenkingsmonument geplaatst waar nabestaanden tekeningen/post in een soort ‘brievenbus’ achter kunnen laten.
Het kinder- en foetusgrafveld beschikt over kleurrijke beplanting, biedt mogelijkheden voor zitgelegenheden en is goed toegankelijk voor de grafdelver en mindervaliden.

Het resultaat

Een toekomstbestendig kinder- en foetusgrafveld.

Het veld kenmerkt zich door een natuurlijke en speelse uitstaling.

18

kindergraven

12

urnengraven

3

boomsoorten

230

vaste planten

De opdrachtgever aan het woord

“Wij hebben de samenwerking met KYBYS als erg prettig ervaren. Door hun expertise en flexibiliteit zijn we tot een prachtig ontwerp gekomen. Het resultaat levert veel lovende reacties op”

Nadieh Scheffel, vastgoedbeheerder, gemeente Hattem

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met mij.

Ralph Otten

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met mij.     

Ralph Otten