De vraag die ons gesteld werd vanuit gemeente Hardinxveld-Giessendam

In het voorjaar van 2018 startte de planvorming voor de renovatie van het Peulenpark in Hardinxveld-Giessendam. KYBYS werd gevraagd om de volledige renovatie te begeleiden van ontwerp tot en met de uitvoering. Dit initiatief werd gelanceerd met een inloopavond, waarbij de eerste schetsen en ideeën voor het park aan de inwoners werden voorgesteld. Via enquêtes en open feedbackmomenten konden inwoners hun mening en wensen uiten.

Na een tweede bewonersavond heeft KYBYS een definitief ontwerp vastgesteld dat zowel door de inwoners als door de gemeente werd goedgekeurd. Na succesvolle voltooiing van de eerste 3 fasen, werd ons gevraagd om fase 4 en 5, de aanbesteding en uitvoeringsbegeleiding, te coördineren.

BEKIJK ONZE AANPAK
Onze aanpak / Onze oplossing

Samen voor een duurzaam Peulenpark: van inventarisatie tot uitvoering

Destijds hebben we een grondige inventarisatie uitgevoerd. Voor de nieuwe fases hebben we opnieuw een uitgebreide inventarisatie gedaan om eventuele wijzigingen in kaart te brengen en het flora- en faunaonderzoek actueel te houden. Tijdens de ontwerpfase van de renovatie werden de bewoners van de Apollostraat en Venusstraat betrokken en werden eisen en wensen opgenomen in het nieuwe ontwerp.

Een belangrijk onderdeel van het project was de aanleg van een natuurvriendelijke oever van perkoenpalen, die op verschillende manieren vorm heeft gekregen. Zo is er een plasoever gerealiseerd, beschoeiing van rijshout toegepast, en een bijzonder element toegevoegd: een ijsvogelwand. Deze wand, gelegen aan het water van de Buiten Giessen, biedt een veilige broedplaats voor ijsvogels. Daarnaast lag de focus in het ontwerp op natuurlijke speelaanleidingen en de toepassing van groen, waardoor de oever niet alleen ecologisch waardevol is, maar ook uitnodigt tot spelen en genieten van de natuur.

Na het bijwerken van de werkomschrijvingen en uitvoeringsontwerpen aan de huidige situatie van 2023/2024. Leidden we de aanbestedingsfase waarin we de inschrijvingsleidraad opstelden en de uitnodigingen voor aannemers verzorgden. De aanbesteding werd afgesloten met een gunningsadvies, waarna we overgingen naar de uitvoeringsbegeleiding. Deze fase kenmerkte zich door het bewaken van de kwaliteit, planning en budget, en regelmatige communicatie met alle betrokken partijen.

Het resultaat

De gemeente is volledig ontzorgd gedurende de renovatie, van de voorbereiding tot uitwerking.

Knelpunten zijn verholpen en er is een toekomstbestendig ontwerp tot stand gekomen waarbij bomen zijn behouden en belanghebbenden waaronder omwonenden achter het ontwerp staan. Het park staat in het teken van biodiversiteit met aanwezigheid van veel groen.

1000m1

Aan halfverhardingspaden aangebracht

200m1

Houtrillen aangebracht

33

Bomen geplant

4200m2

Nieuw struweel aangebracht

740m2

Bollen en knollen aangebracht

150m1

Plas-dras oever gerealiseerd

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met mij.

Rob van Kasteren