De vraag die ons gesteld werd vanuit gemeente Gilze en Rijen

Voetbalvereniging Rijen benaderde de gemeente Gilze en Rijen met een verzoek: ze wilden een natuurgrasveld graag laten ombouwen naar kunstgras vanwege een ervaren capaciteitstekort.

Bovendien heeft de vereniging behoefte aan meer kleedkamers. Om dit te onderbouwen, presenteerde de vereniging een gedetailleerde analyse aan de gemeente. De gemeente besloot een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren om de capaciteitsbehoefte vast te stellen en schakelde hiervoor KYBYS in.

BEKIJK ONZE AANPAK
Onze aanpak / Onze oplossing

Optimaliseer speelcapaciteit: kwaliteit van natuurgrasvelden cruciaal voor toekomstige clubgroei

Een onderzoek naar de capaciteitsbehoefte begint met een grondige inventarisatie van de huidige situatie. We verzamelen gegevens over onder andere het aantal teams, de trainingsschema’s, het aantal (spelende) leden en het onderhoudsniveau. Daarnaast voeren we een gesprek met de vereniging. Tijdens dit gesprek komen trends en ontwikkelingen, ambities en ervaren knelpunten aan bod. Met behulp van deze gegevens, woningbouwplannen in de regio en sociaal-demografische prognoses schetsen we scenario’s voor de ontwikkeling van het ledenbestand voor de komende 10 jaar en maken we inzichtelijk wat het effect hiervan is op de benodigde capaciteit.

We beoordelen of er sprake is van een capaciteitstekort of -overschot aan de hand van zelfontwikkelde normen, toegespitst op de praktijk. Uit ons onderzoek bleek dat de kwaliteit van de natuurgrasvelden een belangrijke factor was in de huidige situatie. Het tekort aan speeluren per jaar, met name op zaterdagochtend, werd voornamelijk veroorzaakt door de staat van de velden. Dit is niet te wijten aan gebrekkig onderhoud, maar heeft te maken met de enorme hoeveelheid regen die in een relatief korte periode is gevallen.

Concluderend bleek dat het niet per direct noodzakelijk is om het hoofdveld om te bouwen naar kunstgras om meer speeluren te creëren. In plaats daarvan adviseren we de gemeente om een grondige kwaliteitsinspectie uit te voeren van de natuurgrasvelden en vervolgens maatregelen te treffen om waar mogelijk de kwaliteit te verbeteren. Mocht uit de inspectie blijken dat verbeteringen niet mogelijk zijn, dan is ons advies om een natuurgras trainingsveld om te bouwen tot kunstgras wedstrijd- en trainingsveld om aan de behoefte te voldoen.

Het resultaat

Het onafhankelijke advies resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

In vergelijking met het ombouwen naar een kunstgrasveld, zijn de kosten voor het aanpassen/intensiveren van het onderhoud aanzienlijk lager. Ten slotte biedt het advies zowel de gemeente als de vereniging een duidelijk beeld van de toekomstige situatie.

6

VV Rijen beschikt zoveel velden

12

kleedlokalen

5/5

De opdrachtgever heeft KYBYS beoordeeld met zoveel sterren

De opdrachtgever aan het woord

‘’Er zijn heldere afspraken gemaakt bij aanvang van het project en de afspraken zijn goed vastgelegd en nagekomen. De samenwerking verliep uitstekend en we zijn zeer tevreden met het resultaat.’’

#Fonny Tuijtelaars, adviseur groen bij ABG-gemeenten

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met mij.

Bas van Haren