VERHALEN VANUIT HET VELD

Van secretaresse tot projectleider: alles kan bij KYBYS

Ruim elf jaar geleden kwam collega Merel van den Bosch binnen bij KYBYS. Als secretaresse en baliemedewerkster waren haar werkzaamheden heel afwisselend. Inmiddels is ze projectleider binnen het team begraafplaatsen en houdt ze zich onder meer bezig met natuurbegraven, herinrichting en toekomstvisies. In onze serie ‘Verhalen vanuit het veld’ vertelt Merel over haar loopbaan binnen KYBYS en haar bijzondere werkveld.

Je bent eigenlijk afgestudeerd in de richting marketing en communicatie, maar nu al een aantal jaar werkzaam als projectleider. Kun je meer vertellen over je loopbaan tot nu toe?
,,Na mijn studie werkte ik in Den Bosch bij een makelaar in bedrijfspanden. Dat was nog in de goede tijd waarin het niet op kon. Maar het economische tij keerde en dat had gevolgen voor deze branche. Ik switchte van baan, maar kreeg uit die functie niet genoeg voldoening. Inmiddels was ik moeder geworden en op en neer reizen naar Den Bosch beviel niet meer. Ik wilde graag in Boxtel – mijn woonplaats – werken en zag in de lokale krant een vacature voor een baan bij Adviesburo De Meent (inmiddels KYBYS). Het gesprek beviel van beide kanten prima en zo kwam ik bij KYBYS binnen als secretaresse en baliemedewerkster.”

Die functie heb je niet eens zo lang gehad, je werd al snel lid van de projectteams. Hoe is dat zo gekomen?
,,Ik merkte dat met name het baliewerk niet bij mij paste. De telefoon beantwoorden vond ik bijvoorbeeld echt niet leuk, ik haalde geen voldoening uit dit werk. Toen ik dat aankaartte bij de leidinggevende en aangaf dat ik liever mee wilde werken in projecten, was dat vrij snel geregeld. Ik ging deel uitmaken van het team projectuitwerking, dat was enorm leerzaam. Ik heb zeven jaar als begraafplaatsadviseur gewerkt. De toenmalige projectleider begraafplaatsen nam me de laatste twee jaar vaak mee op pad en stimuleerde me om mee te denken. Hij vroeg mijn advies, maakte me wegwijs en er kwamen steeds meer taken bij mij te liggen. Achteraf was dat heel bewust, want hij vertrok bij KYBYS en droeg mij voor als de nieuwe projectleider.”

Wauw, wat een mooie ontwikkelingen! Maar ook enorm spannend om uiteindelijk zelf de projecten te gaan leiden en acquisitiegesprekken te voeren.
,,Mijn eerste acquisitiegesprek vond ik echt doodeng, ik was bloednerveus. Dat project haalden we dan ook niet binnen. Na een paar keer leer je dat het vooral belangrijk is jezelf te blijven en je eigen draai aan zo’n gesprek te geven. Elke projectleider pakt dat anders aan, daar is geen keiharde handleiding voor. Het moet bij je passen. Toen ik mijn eerste opdracht binnenhaalde, is dat bij KYBYS gevierd met taart. Mooi om te merken dat collega’s met je meeleven en successen samen willen vieren.”

Het binnenhalen van opdrachten en contact onderhouden met opdrachtgevers zijn nu niet nieuw meer voor jou. Wat maakt jouw werk leuk en uitdagend?
,,Sommige opdrachtgevers ken ik al jaren, met hen heb ik echt een goed contact opgebouwd. Je merkt dat deze gemeenten je steeds weer weten te vinden. Ons vakgebied lijkt misschien beperkt maar het is heel breed. Urnentuinen, natuurbegraven, beleids- en harmonisatieplannen, locatieonderzoek of (her)inrichting: we doen echt alles op gebied van begraafplaatsen. Dat maakt het natuurlijk enorm afwisselend. Ik heb gemerkt dat het vooral belangrijk is om de vraag achter de vraag te doorgronden. Belt een gemeente met een vraag over realisatie van een strooiveld, dan is het mijn taak goed door te vragen. Waarom is een strooiveld nodig? Zijn er andere zaken die spelen? Hoe zit het met de capaciteit? Door de juiste vragen te stellen, kun je een gemeente beter helpen én rolt er vaak een bredere opdracht uit.”

Je hebt al veel mooie projecten mogen leiden. Welke springen er voor jou echt uit?
,,Een project waar ik echt trots op ben is de realisatie van een natuurbegraafplaats in Renkum. Door mee te denken en met de opdrachtgever de locatie te bezoeken, kwamen wij met suggesties om de begraafplaats nog beter te maken. Het is mooi als een gemeente dat advies ook overneemt en net zo enthousiast wordt als wij. Maar ook als een begraafplaatsadministratie niet goed op orde is en wij de chaos weten op te lossen, ben ik heel trots op het hele team.”

Elf jaar ben je inmiddels in dienst bij KYBYS. Wat maakt KYBYS voor jou een goede werkgever?
,,Allereerst de groep fijne collega’s die we hebben. Ik werk met bijna alle collega’s samen, de engineers, bestekschrijvers, commerciële binnendienst, adviseurs en projectleiders. Het is leuk om telkens in een andere samenstelling te werken aan projecten. Ook krijg je binnen KYBYS veel ruimte je te ontwikkelen en veel vrijheid je werk zelf in te delen. Als je je wensen uitspreekt, kan bijna alles. We werken allemaal hard, maar er is ook ruimte voor gezelligheid en leuke uitstapjes. Ik zit hier echt op m’n plek.”

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Merel van den Bosch

06 54 66 18 65
merel.vandenbosch@kybys.nl

Privacy Preference Center