VERHALEN VANUIT HET VELD

In ons werk ben je nooit uitgeleerd

Van toezichthouder naar project- en vestigingsmanager. Dat is het carrièrepad van collega Pascal van der Graaf. Sinds zijn afstuderen in 2007 heeft hij volop ervaring opgedaan in de civiele techniek en sinds 5 jaar is hij manager van onze vestiging in Alphen aan den Rijn. In onze serie ‘Verhalen vanuit het veld’ vertelt Pascal over zijn werkervaring, mooie projecten en geeft hij tips aan starters en collega’s op de (technische) arbeidsmarkt.

Je bent in 2007 afgestudeerd en hebt flinke stappen gezet in je werkzame leven. Kun je ons eens meenemen in de afgelopen 16 jaar?
,,Na mijn studie kon ik kiezen uit meerdere banen: bij aannemers of ingenieursbureaus. Ik koos dat laatste omdat ik daar meteen ingezet zou worden als toezichthouder bij een multidisciplinaire provinciale reconstructie waarbij alle aspecten van het vakgebied samen kwamen. Daar heb ik enorm veel van geleerd. Ik heb er negen jaar gewerkt en in die tijd echt mijn skills in civiele techniek kunnen ontwikkelen en verdiepen. Eerst als toezichthouder en uiteindelijk ben ik doorgegroeid naar directievoerder in met name complexe en omvangrijke projecten. Ik wilde graag meer projectleiding gaan doen en besloot uit te gaan kijken naar een nieuwe uitdaging.”

In 2016 maakte je de overstap naar KYBYS. En dat terwijl er op dat moment eigenlijk helemaal geen passende vacature voor je was…
,,Een detacheringsbureau koppelde mij aan KYBYS, maar KYBYS zocht een EMVI-schrijver en daar lagen mijn ambitie en kracht totaal niet. Tijdens het gesprek was er wél een goede klik. Daarop zijn KYBYS en ik gaan kijken waar mijn wensen lagen en wat KYBYS daarin kon betekenen. Dat is wel tekenend voor hoe wij werken, we kijken naar de talenten en kracht van mensen. Een klik is belangrijk, net als het uitspreken van verwachtingen. Geef aan wat je ambities zijn en waar je naartoe wilt, dan is er bij KYBYS heel veel mogelijk.”

Dat er veel mogelijk is, heb jij zeker ook ervaren. Want in 2017 werd je vestigingsmanager van KYBYS in Alphen aan de Rijn. Een mooie stap na een jaar!
,,KYBYS had al een vestiging in het westen van het land, maar er was een nieuwe manager nodig. Ik wilde dat graag doen en heb die kans gekregen. Mijn doel was dat KYBYS meer naamsbekendheid zou krijgen in de westelijke regio. Dat kost natuurlijk tijd, maar het is wel gelukt. Er zijn inmiddels meerdere gemeenten waar we echt een goede relatie mee op hebben gebouwd en waar we vaak projecten voor uitvoeren. Ik merk dat het vooral wordt gewaardeerd dat we open zijn, onze afspraken nakomen, goed communiceren en hoge kwaliteit leveren. Dat geeft vertrouwen.”

Binnen KYBYS houd je je als projectmanager bezig met al onze werkvelden (sport, begraafplaatsen en openbare ruimte) én je vertegenwoordigt intern ons werkveld openbare ruimte in het MT. Dat klinkt als een omvangrijke maar ook uitdagende job! Zijn er projecten waar je extra trots op bent?
,,Aan afwisseling heb ik inderdaad geen gebrek, gelukkig maar! Ik heb voor KYBYS al veel mooie projecten mogen begeleiden. Een hoogtepunt was de herinrichting van sportpark SJC in Noordwijk, we zijn daar betrokken geweest vanaf de eerste inpassingsmodellen tot en met de uitvoeringsbegeleiding. Ook de aanleg van het nieuwe trainingscomplex 1908 voor het eerste elftal van Feyenoord was een mooi project. Ik vervulde daarin de rol van contractmanager en zorgde voor de afstemming tussen alle betrokken partijen. Binnen de civiele projecten is er zo enorm veel afwisseling. Daarin vind ik het vooral prettig als er een langdurige en duurzame relatie is met een gemeente.”

Als vestigingsmanager heb je ook de leiding over een aantal jongere collega’s. Wat wil je hen graag leren en meegeven?
,,Luister naar ervaren mensen en neem hun kennis mee. Dat hoeven niet alleen je directe collega’s te zijn, ook externe partijen hebben kennis die je mogelijk verder kan helpen. Ontdek waar je eigen kracht ligt en ontwikkel dit verder. Je kunt niet altijd alles en dat is ook niet erg, iedereen heeft eigen talenten. Blijf leren, want je bent nooit uitgeleerd. Ik leer nog dagelijks bij op allerlei gebieden en dat maakt ons werkgebied juist zo leuk. Maar misschien wel de belangrijkste tip: spreek je verwachtingen en wensen uit, dan kom je uiteindelijk het verst.”

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Pascal van der Graaf

06 20 77 91 44
pascal.vandergraaf@kybys.nl