VERHALEN VANUIT HET VELD

'Ik laat me niet meer gek maken'

Met 38 jaar ervaring als directievoerder en toezichthouder mogen we collega Paul Hasenbalg een echte routinier noemen in de openbare ruimte. Sinds 1984 is Paul bij de meest uiteenlopende projecten te vinden. Inmiddels is hij een heel bekend gezicht in onze sector en we zijn dan ook enorm trots dat Paul deel uit maakt van het KYBYS-team. In onze serie ‘Verhalen uit het veld’ mag hij dus zeker niet ontbreken.

In 1984 ben je afgestudeerd aan de MTS in Nijmegen. Hoe ben je opgeklommen tot senior directievoerder, toezichthouder en adviseur?
,,Ik ben echt onderaan de ladder gestart als grondwerker bij een aannemer, vervolgens als opzichter. En zoals dat gaat, klim je in de loop der jaren op.  Het helpt daarbij wel als je gedreven en leergierig bent. Het is heel simpel: als je zelf de kennis (nog) niet hebt, dan moet je deze gaan halen bij mensen die het wél weten. Daar leer je van en het helpt je verder.”

In 38 jaar heb je tal van mooie projecten afgerond. Welke zijn voor jou extra bijzonder?
,,In het verleden heb ik veel voor defensie mogen doen, zoals de landingsbanen bij vliegbasis Volkel, daar kijk ik met veel plezier op terug. Maar ook de inrichting van de buitenruimte rond de vestigingen van IKEA was heel bijzonder en interessant.  Nu ik erover nadenk, zijn er zoveel speciale projecten geweest. De ontwikkelingen in Eindhoven rond Trudo en vooral ook alle projecten in Valkenswaard. Daar ben ik jarenlang betrokken geweest bij diverse projecten zoals de ontwikkeling van woonwijken en het centrumplan.”

Na al die jaren heb je een bak aan ervaring. Zijn er nog wel eens momenten dat zelfs jij verrast bent of iets niet hebt zien aankomen?
,,Dat blijft, in ons vak ben je nooit uitgeleerd. Door de jarenlange ervaring ga je wel anders met tegenvallers of onverwachte wendingen om. Omdat ik al lange tijd meedraai, laat ik me niet snel meer gek maken. Het helpt om soms letterlijk afstand te nemen en de situatie rustig te bekijken. Uiteindelijk kom je dan altijd op een oplossing. Een andere les die ik heb geleerd zou ik ook aan jongere collega’s mee willen geven: het gaat erom dat je een beslissing neemt. Een foute beslissing is ook een beslissing’.”

Wat zijn zaken die je in de afgelopen jaren nog meer geleerd hebt?
,,Ik ben rustiger geworden, heb veel contacten en kennis opgedaan. Ik weet veel, maar niet alles. Door de jaren heen leer je dat dat ook niet erg is. Kennis die je zelf niet hebt, kun je altijd ergens anders halen. Je hoeft niet alles zelf te doen en te weten. De civiele wereld is klein, dus je leert de mensen snel kennen. Dat helpt ook in samenwerkingen met andere partijen. Mensen weten hoe ik in elkaar steek en dat ik altijd eerlijk ben. Daar kom je uiteindelijk het verst mee. En nooit vergeten: het belang van de opdrachtgever staat altijd voorop.”

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Paul Hasenbalg

0411 678 055
paul.hasenbalg@kybys.nl