VERHALEN VANUIT HET VELD

'Lekker buiten bezig zijn, daar hou ik van'

In 1993 studeerde Marco Goedhart af aan de HTS in de richting civiele techniek. Al tijdens zijn stages kwam hij in contact met veel mooie projecten waar hij nog altijd met veel plezier op terugkijkt. Veel naar buiten, zo min mogelijk binnen zitten: dat is waar onze projectleider elke dag weer van geniet. Met zijn ruime ervaring weet hij ook omvangrijke projecten tot een goed einde te brengen.

In de beginjaren van jouw carrière heb je vooral veel ervaring opgedaan met waterbouw. Vertel daar eens wat meer over?
,,Tijdens mijn militaire dienstplicht (ja, toen was er nog dienstplicht) heb ik in de winter van ’93 –‘94 geholpen toen in Limburg de rivieren buiten hun oevers traden. De evacuaties maakten toen veel indruk op mij. Extra bijzonder dus dat ik als kersvers afgestudeerde techneut me bezig mocht gaan houden met het maken van ontwerpen en bestekken voor de aanleg en versterking van de dijken in Limburg. De cirkel was op die manier mooi rond. Ook ben ik betrokken geweest bij de uitvoering van kadewerken in Roermond. Het aanbrengen van onder andere damwanden, betonconstructies en een balgstuw in de Roer was leerzaam en uitdagend. De restauratiewerkzaamheden en de aanleg van een historische haven in vestingstad Woudrichem was een van de mooie projecten in mijn loopbaan. We maakten de ontwerpen en bestekken voor het herstel van de historische vestingmuren, steunberen, waterbouwkundige constructies en de inrichting van de haven. Super interessant.”


De afgelopen jaren ben je je meer toe gaan leggen op infrastructuur en ben je projectleider van omvangrijke klussen. Waarom deze switch?
,,In 1994 ben ik gestart als ontwerper en toezichthouder, ik hield me vooral bezig met het maken van tekeningen en opstellen van bestekken en ramingen. Uiteindelijk groeide ik door naar project- en teamleider. Door werkzaamheden voor de Betuweroute kwam ik meer in contact met infrastructuur. Ik maakte de bestekken voor onder meer saneringen en afdekken van de vuilstort. Ook heb ik jarenlang projecten voor Ikea gedaan, met een vast team waren we verantwoordelijk voor de buitenruimte rond de winkels. Als je 15 jaar met hetzelfde team werkt, raak je goed op elkaar ingespeeld. Dat vond ik echt heel waardevol. Uiteindelijk ben ik van een groot bedrijf overgestapt naar een kleinere organisatie. Op die manier kun je meer bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf. In een grote organisatie ben je een radartje in het grote geheel. Ik vind het juist leuk om na te denken over de missie, bedrijfsvoering en strategie. Met natuurlijk ook veel oog voor de techniek. ”

Je lijkt een bijzondere band te hebben met spoorwegen en bent ook voor KYBYS daar mee bezig.
,,Ja, daar ben ik bij mijn vorige werkgever ingerold. Voor de gemeente Vught ben ik werkzaam geweest als technisch projectleider Rijksinfra. In Vught wordt het spoor verdiept aangelegd en de weg N65 gereconstrueerd. Een gigantische ingreep. Ik vertegenwoordigde de gemeente Vught bij het Rijk en de provincie. Erg interessant om te ervaren hoe al die procedures werken, ik heb daar veel van geleerd. Voor de gemeente Gilze-Rijen vervuld ik dezelfde rol voor de aanleg van een onderdoorgang onder het spoor en de aanpassing van het station en het omliggende terrein. Dit project loopt overigens nog steeds. Bij KYBYS wil ik me – naast het civiele werk – meer gaan toeleggen op sportprojecten. Projecten die meerdere disciplines raken, dat vind ik uitdagend.”


Welke aspecten van je vak vind je het allerleukst?
,,Ik vind het mooi om als team echt iets moois neer te zetten. Samenwerken met hardwerkende collega’s, maar ook ruimte voor een geintje tussendoor. Ik zie graag buiten het resultaat van mijn werk en ben het liefst veel buiten de deur. Investeren in een goede klantrelatie is voor mij vanzelfsprekend. Als je jarenlang met dezelfde opdrachtgevers werkt, weet je wat je aan elkaar hebt. Dat zorgt voor een fijne samenwerking waarin openheid en eerlijkheid centraal staan. Dat maakt een project voor mij geslaagd.”

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Marco Goedhart

06 20 64 84 72
marco.goedhart@kybys.nl