VERHALEN VANUIT HET VELD

'Elk project is uniek en biedt verrassingen'

Blijven leren en jezelf ontwikkelen. Dat vinden we bij KYBYS heel belangrijk. We begeleiden nieuw talent graag en maken hen wegwijs in onze werkvelden, zowel op het gebied van techniek als beleid. Maar daarvoor zijn collega’s met flinke ervaring onmisbaar. Zoals onze senior projectleider Rob van Kasteren die al ruim 25 jaar werkzaam is in de openbare ruimte. Hij vertelt in onze nieuwste artikelenserie ‘Verhalen vanuit het veld’ graag over zijn jarenlange ervaring en projecten door de jaren heen.

In 1996 studeerde je af aan de HTS in de richting civiele techniek. Vanaf 2013 werk je bij KYBYS. Kun je ons meenemen in je loopbaan tot die tijd?
,,Als kersverse techneut kwam ik terecht bij een groot bureau waar ik de kans kreeg veel cursussen en opleidingen te volgen. Ik heb daar ervaring opgedaan met projectleiding, ontwerpen, schrijven van bestekken, het maken van calculaties en het leiden van een afdelingsteam.  Dat heeft gezorgd voor een heel brede basis. Na acht jaar heb ik de overstap gemaakt naar een wat kleinere organisatie zodat ik me bezig kon houden met echt alle onderdelen van een project.  Mijn werk richtte zich vooral op het inrichten van bedrijventerreinen, rotondes en wegen. Een mooie periode. En toen kwam KYBYS…”

Binnen KYBYS houd je je vooral bezig met de openbare ruimte. Kun je wat voorbeelden van jouw werkzaamheden noemen?
,,De openbare ruimte is natuurlijk een heel breed begrip en eigenlijk geldt dat ook voor mijn werk. Zo ben ik betrokken bij het opstellen van tenders voor aannemers, de voorbereiding van projecten en ook de aanbesteding en de uitvoeringsbegeleiding. De projecten betreffen herinrichtingen, bouw- en woonrijp maken van woonwijken en het inrichten van bedrijfsterreinen. De basis van de werkzaamheden is door de jaren heen weinig veranderd, maar de invulling is wel duidelijk anders. Zo werken we binnen projecten vaak met bouwteams, iets wat echt heel goed bevalt. De aandacht ligt nadrukkelijk op duurzaamheid. Ook communicatie en participatie zijn een stuk belangrijker dan tien jaar geleden. Inwoners zijn erg betrokken bij hun leefomgeving en worden al in een vroeg stadium betrokken. De invulling verschilt ook weer per project en het is interessant om de participatie zo in te richten dat deze past bij het project,  de gemeente én haar inwoners.”

Met jouw ervaring heb je veel zaken al voorbij zien komen. Word je ook nog wel eens verrast?
,,Dat is bij elk project zo. Het is elke keer uniek en elk project kent zijn eigen uitdagingen en verrassingen. Dankzij de ervaring leer je wel voor te sorteren op potentiële knelpunten en daar snel op in te spelen en te schakelen. We werken bij KYBYS voor heel verschillende opdrachtgevers zoals bouwondernemingen, aannemers, ontwikkelaars en overheden. Elke opdrachtgever heeft een unieke vraag en een ander belang. Soms komt er politiek bij kijken of uitgebreide participatietrajecten. Ik ben echt nog lang niet uitgekeken in mijn werkgebied!”

Ruim 25 jaar ervaring heb je. Dat betekent dat je ontzettend veel projecten hebt uitgevoerd. Welke springen er voor jou echt uit?
,,Het zijn er zoveel geweest! Als ik met mijn gezin door Nederland rijd, wijs ik regelmatig iets aan waar ik aan gewerkt heb, mooi toch? Wat ik echt een leuk project vond – of eigenlijk vind want het loopt nog tot 2025 – is de ontwikkeling van het Gasthuiskwartier in ’s-Hertogenbosch. Het is een aansprekend punt in de binnenstad waar  veel uitdagingen liggen en daar geniet ik van. Maar ook juist het werken aan tenders blijf ik leuk vinden. De tijd is dan vaak kort waardoor je snel moet denken en schakelen. Heel bijzonder was de herinrichting van de Leunisdijk in Esch, vooral omdat dat mijn geboortedorp is.”

Je werkt nauw samen met verschillende collega’s waarvan sommige  net uit de schoolbanken komen. Hoe is het om hen te begeleiden?
,,Het enthousiasme en de leergierigheid van de jongere collega’s is prachtig om te zien. Ze zijn fanatiek en ambitieus en nemen initiatief om veel verschillende dingen te leren. Dat vraagt investering en tijd van beide kanten, maar het levert voor KYBYS ook veel op. Ik hoop dat zij daarmee net zo’n goede basis krijgen als ik heb gehad én dat ze hun enthousiasme voor ons mooie vak vasthouden.”

Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met mij op.

Rob van Kasteren

06 54 66 18 65
rob.vankasteren@kybys.nl