Duurzaamheid werd en wordt gebruikt als containerbegrip. Neem ‘duurzaamheid’ op in de pay-off van je bedrijf en je bent goed bezig. Wat en hoe je dan precies doet of deed is van ondergeschikt belang, zoals het roeptoeteren van onze voormalige nationale trots in de vorm van een geel-rode schelp. Zoals Greta zou zeggen ‘how dare you’. Tijdens de internationale FSB beurs in Keulen en de Nationale Sportvakbeurs van dit najaar heb ik geturfd. Ruim 60% van de bedrijven afficheert met ‘Duurzaamheid’. Of het nu gaat om kunstgrasproducenten uit het Verre Oosten of leveranciers van gemalen rubberkorrels: het maakt niet uit.   

Overheid en bedrijven zijn steeds beter in staat om duurzaamheidsdoelstellingen te formuleren en om te zetten in een concrete invulling. En dat is goed want daarmee kan meetbaar worden gemaakt hoe ‘duurzaam’ het een ten opzichte van het andere is. In ons vakgebied van de grond-, weg- en waterbouw (GWW) betekent duurzaamheid vaak dat er gedacht wordt vanuit de techniek. Welke technische oplossing zorgt ervoor dat we ons milieu zo min mogelijk belasten? Daarmee zetten we een goede stap maar zijn we er nog niet. Enerzijds omdat er meer is dan techniek. Anderzijds omdat duurzaamheid niet louter te maken heeft met de ecologische kant van ons milieu. Duurzaamheid gaat namelijk over een balans van milieu met sociale en economische behoeften.

We kunnen meer dan we denken

Bij KYBYS zoeken we naar uitgebalanceerde oplossingen. We omarmen de 17 Sustainable Development Goals (sdg’s) als geformuleerd door de Verenigde Naties. Natuurlijk, als KYBYS is onze reikwijdte beperkt. Zo zullen we minder kunnen betekenen om de honger in de wereld te beperken. Toch kunnen ook wij meer dan we denken. Bijvoorbeeld door heel bewust minder te leunen op techniek. Als bedrijf met naast civieltechnische collega’s evenzoveel collega’s met een groene achtergrond en ander pluimage, werken we onder andere aan natuurvolgende oplossingen. Aangevuld met bijvoorbeeld techniek 😉…

Benieuwd hoe onze oplossingen er concreet uitzien? Neem dan contact met mij op, ik vertel je er graag meer over.

Seth van der Wielen