Volledig ingelezen op het gebied van resomeren reed het begraafplaatsteam van KYBYS in een elektrische auto naar Venlo voor een bezoek aan de Nederlandse resomeer-pionier, Sandro Volpe. Hij is de importeur van ‘dierenmachines’ en ‘mensenmachines’ voor Europa. In zijn resomeercentrum voor dieren, praatte hij ons in een paar uur bij over watercrematie, zoals hij de techniek zelf liever noemt.

Zijn dierenuitvaartcentrum is gevestigd midden in een woonwijk. In de ontvangstruimte, direct achter de voordeur, kregen we een kopje koffie aangeboden en namen plaats. We stelden hem kritische vragen die hij allemaal beantwoordde. Daarna nodigde hij ons uit om de afscheidsruimte te bekijken en vervolgens de ruimte waar het resomeren plaatsvindt.

Het roestvrije staal van de machine blonk in het tl-licht. De licht indringende geur van geresomeerde dieren was met wat moeite te negeren. We hielden de overblijfselen in ons hand en merkten op hoe makkelijk de botten verpulveren tot gruis. Onze stemmen werden weerkaatst door de betegelde muren, zoals in een keuken. ,,Mag je die zouten gewoon opslaan in een plastic ton op de vloer? Hoe bedien je de machine? Welke andere handelingen voer je uit?’’ We fotografeerden en schreven.

Voorbereid op resomeren

Resomeren wordt ook wel alkalische hydrolyse of watercrematie genoemd. Om het op te kunnen nemen in de nieuwe Wet op de lijkbezorging is het vanuit verschillende partijen en perspectieven onderzocht. Is het wel ethisch? Is het duurzaam? Hoe zit het met de kosten? Wat zijn de milieueisen? Bestaat er een kans op overlast voor de omgeving? En hoe gaat zo’n afscheid in de praktijk?

Er zijn allerlei groepen met ieder hun eigen belangen. KYBYS weet als geen ander dat er met lijkbezorging zorgvuldig omgegaan moet worden. Daarom zochten we alles uit. We lazen rapporten en artikelen, interviewden diverse spelers in het veld. Met het bezoek aan het resomeercentrum in Venlo is ons plaatje nu compleet.

Wanneer resomeren opgenomen wordt in de nieuwe Wet op de lijkbezorging is KYBYS voorbereid.

Wij kunnen u helpen met onafhankelijk advies. Meer weten? Neem contact op met mij.

Merel van den Bosch