De vraag die ons gesteld werd vanuit gemeente Alphen aan den Rijn

Wat is de toekomst van begraafplaatsen wanneer het merendeel van de mensen wordt gecremeerd? Dat is iets wat gemeente Alphen aan den Rijn zich afvroeg. Want deze mooie gemeente heeft maar liefst acht begraafplaatsen, die allemaal de nodige kosten met zich meebrengen.

In elke kern is een begraafplaats te vinden. De gemeente vindt het belangrijk dat alle inwoners in hun eigen kern begraven kunnen worden als ze dat willen. De toekomstvisie van de begraafplaatsen luidt dan ook “De begraafplaatsen zijn er voor iedereen. Het is een plek waar men in alle rust kan herdenken, nu en in de toekomst.”

BEKIJK OPLOSSING
Ons advies

Opstellen drie scenario's

Om de toekomstvisie van de gemeente te laten slagen hebben we scenario’s opgesteld met drie kernwaarden in het achterhoofd; verbindend, servicegericht en innovatief.

Scenario 1: Geen maatregelen
Scenario 2: Noodzakelijke maatregelen
Scenario 3: Optimaliseringmaatregelen

Toelichting scenario's

Bij het eerste scenario blijven de begraafplaatsen en het beleid zoals het nu is. Bij een tweede scenario focussen we op de meest noodzakelijke maatregelen. Zoals onderhoud, uitbreiden van graven of asbestemmingen of het ruimen van graven. Bij het derde scenario hebben we wensen van uitvaartondernemers en inwoners meegenomen voor optimalisering van de begraafplaatsen. Zoals het moderniseren van een aula, het slopen van een andere aula en het toepassen van duurzaamheidsmogelijkheden.

Het resultaat

De gemeente kiest voor hoge service tegen hetzelfde tarief

De raad heeft gekozen voor scenario drie. Hierbij is ook besloten dat de tarieven zoals ze nu zijn niet worden verhoogd. Dus de gebruikers van de begraafplaats krijgen een nóg hogere service voor hetzelfde tarief dat ze nu gewend zijn.

De klant aan het woord

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem contact met mij op.

Merel van den Bosch