Een nieuw bedrijf

KYBYS contracting heet de nieuwe onderneming die door KYBYS is opgericht. Het bedrijf opereert gescheiden van KYBYS ingenieurs en adviseurs en richt zich op aannemers in de grond-, weg- en waterbouw.

KYBYS contracting begeleidt aannemers bij tenders en ondersteunt op het gebied van engineering, projectmanagement en het uitvoeren van geïntegreerde contracten.

“We zien de rol van gemeenten als opdrachtgever veranderen. Ze vragen meer van aannemers, willen ontzorgd worden”, aldus contracting-directeur Ron de Mol. De Mol werkte nauw samen met aannemers, onder meer bij grote projecten zoals het WK Hockey. “In mijn werk zag ik de bouwkolom veranderen, de rol van opdrachtgevers verschuiven. Die opdrachtgevers willen meer grip op de zaak, meer focus op het belang van de burger. Dus wordt draagvlak belangrijker en daarmee de communicatie voor en tijdens de uitvoering van een project. Ook speelt het doeltreffend beheersen van risico’s een steeds belangrijkere rol. Stuk voor stuk zaken waarbij opdrachtgevers steeds meer verwachten van de aannemer. Daar komt nog eens bij dat aannemers in toenemende mate geen kant en klare ontwerpen krijgen voorgeschoteld. De opdrachtgever verwacht van de aannemer zelf creativiteit.”

De directie van KYBYS ging bij de start van KYBYS contracting weloverwogen te werk. Directielid Seth van der Wielen: “We zien om ons heen ingenieursbureaus worstelen met deze verandering in de markt. Dankzij hun werk voor gemeenten en andere overheden beschikken ze over de expertise om die aannemers van dienst te zijn. Ze kunnen ze helpen bij tenders en bij de uitvoering van opdrachten. Er liggen kansen voor het grijpen. Daar staat tegenover dat het op zijn minst raar is: werken voor een overheid, organisatie of bedrijf én voor de aannemer die daarvoor actief is.”

Dat was dan ook de reden dat een apart, van KYBYS ingenieurs en adviseurs gescheiden, bedrijf werd opgericht. Bart van Pagée, eveneens lid van de directie: “De twee KYBYS-bedrijven melden elkaar slechts welke klanten en projecten we hebben om te voorkomen dat er per ongeluk een schijnbare of daadwerkelijke verstrengeling van belangen ontstaat. Verder opereren ze volledig onafhankelijk van elkaar”.

Originele bericht