Een renovatie van een atletiekbaan, kunnen jullie dat ook? Jazeker! Toen de gemeente Reusel-De Mierden ons benaderde met deze vraag, kwamen onze collega’s direct in actie. KYBYS stelde een ontwerp en bestek op en begeleidde de aanbesteding én de uiteindelijke uitvoering van de werkzaamheden bij atletiekvereniging AVR’69. Het resultaat? Een prachtige atletiekbaan die beschikbaar is voor meerdere gebruikers in de hele regio.

Elk project begint met een startoverleg, zo ook de renovatie van de atletiekbaan. In oktober 2020 vond de startbijeenkomst plaats waarin KYBYS samen met de vereniging en gemeente afspraken maakte over de planning, financiering en uitvoering van de opdracht. Aansluitend werden het ontwerp en bestek opgesteld zodat in maart 2021 een aannemer geselecteerd kon worden.

Het project omvatte de herinrichting van de baan: van gras naar kunststof. Ook is er een kunststof sprintbaan gerealiseerd en zijn de technische nummers op het middenterrein gerenoveerd. ,,De werkzaamheden aan de baan zouden eigenlijk in mei 2021 starten zodat de oplevering eind oktober van dat jaar zou kunnen plaatsvinden. Dat is door omstandigheden niet gehaald”, vertelt projectleider Bas van Haren van KYBYS. Zo bleek er een uitdaging te zijn met de beregeningsinstallatie door teveel ijzer in het water. De gemeenteraad stelde extra budget beschikbaar voor een nieuwe beregeningsinstallatie met buffertanks. Dat proces en uiteindelijke besluitvorming duurde even zodat het gehele project vertraging op liep. Ook waren er vertragingen met de levering van lava en zaten de weersomstandigheden niet altijd mee.

Elk project begint met een startoverleg, zo ook de renovatie van de atletiekbaan. In oktober 2020 vond de startbijeenkomst plaats waarin KYBYS samen met de vereniging en gemeente afspraken maakte over de planning, financiering en uitvoering van de opdracht. Aansluitend werden het ontwerp en bestek opgesteld zodat in maart 2021 een aannemer geselecteerd kon worden.

Het project omvatte de herinrichting van de baan: van gras naar kunststof. Ook is er een kunststof sprintbaan gerealiseerd en zijn de technische nummers op het middenterrein gerenoveerd. ,,De werkzaamheden aan de baan zouden eigenlijk in mei 2021 starten zodat de oplevering eind oktober van dat jaar zou kunnen plaatsvinden. Dat is door omstandigheden niet gehaald”, vertelt projectleider Bas van Haren van KYBYS. Zo bleek er een uitdaging te zijn met de beregeningsinstallatie door teveel ijzer in het water. De gemeenteraad stelde extra budget beschikbaar voor een nieuwe beregeningsinstallatie met buffertanks. Dat proces en uiteindelijke besluitvorming duurde even zodat het gehele project vertraging op liep. Ook waren er vertragingen met de levering van lava en zaten de weersomstandigheden niet altijd mee.

Sporten voor de hele regio

Toen er eenmaal groen licht was, ging het snel. De aannemer kon aan de slag en KYBYS werd gevraagd ook het toezichthouden en de directievoering op zich te nemen. Vanaf het moment dat de eerste schop in de grond ging tot de laatste werkzaamheden – aanbrengen van de belijning – was KYBYS betrokken. We fungeerden daarbij als aanspreekpunt voor zowel de vereniging als de gemeente. ,,We hebben deze twee partijen echt kunnen ontzorgen”, aldus Bas.

In april zijn de laatste lijnen getrokken en heeft de allerlaatste controle en beoordeling plaatsgevonden. ,,De atletiekbaan wordt inmiddels volop gebruikt”, zegt Bas. ,,Niet alleen door inwoners van Reusel-De Mierden maar door de gehele Kempengemeenten. Het is echt een regionaal georiënteerde sport.” De vijf Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden werken op allerlei fronten nauw samen. Zo werd ook een gezamenlijk sportakkoord gesloten. ,,Dat zorgt ervoor dat er mooie initiatieven ontstaan, zoals dus deze atletiekbaan”, legt Bas uit.

De vereniging en natuurlijk vooral de atleten zijn erg blij met hun nieuwe baan. De officiële en feestelijke opening is 18 september 2022 en KYBYS is natuurlijk ook aanwezig om terug te blikken op dit mooie en uitdagende project.

Toen er eenmaal groen licht was, ging het snel. De aannemer kon aan de slag en KYBYS werd gevraagd ook het toezichthouden en de directievoering op zich te nemen. Vanaf het moment dat de eerste schop in de grond ging tot de laatste werkzaamheden – aanbrengen van de belijning – was KYBYS betrokken. We fungeerden daarbij als aanspreekpunt voor zowel de vereniging als de gemeente. ,,We hebben deze twee partijen echt kunnen ontzorgen”, aldus Bas.

In april zijn de laatste lijnen getrokken en heeft de allerlaatste controle en beoordeling plaatsgevonden. ,,De atletiekbaan wordt inmiddels volop gebruikt”, zegt Bas. ,,Niet alleen door inwoners van Reusel-De Mierden maar door de gehele Kempengemeenten. Het is echt een regionaal georiënteerde sport.” De vijf Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden werken op allerlei fronten nauw samen. Zo werd ook een gezamenlijk sportakkoord gesloten. ,,Dat zorgt ervoor dat er mooie initiatieven ontstaan, zoals dus deze atletiekbaan”, legt Bas uit.

De vereniging en natuurlijk vooral de atleten zijn erg blij met hun nieuwe baan. De officiële en feestelijke opening is 18 september 2022 en KYBYS is natuurlijk ook aanwezig om terug te blikken op dit mooie en uitdagende project.

Fijne samenwerking

Tijdens het gehele proces heeft KYBYS de atletiekvereniging betrokken bij alle stappen. AVR’69 kijkt terug op een fijne samenwerking. ,,KYBYS is voor ons een heel prettige partij geweest om mee samen te werken”, zegt voorzitter Ben Lathouwers van AVR’69. ,,De medewerkers zijn enthousiast, proactief en betrokken. KYBYS heeft de vereniging bij het gehele proces van A tot Z geïnformeerd over alle te nemen stappen en de mogelijkheid gegeven om inspraak te leveren. We voelen ons erg gehoord bij de realisatie van onze droom: een prachtige kunststof atletiekbaan in Reusel.”

Ook de gemeente is tevreden over het project. ,,De samenwerking tussen ons en KYBYS is zeer waardevol gebleken. KYBYS bracht onderliggende stenen naar boven en werkte onze plannen tot in detail uit. In de realisatie is ook hun overkoepelende blik en technische kennis van grote waarde gebleken. We zijn dan ook zeer tevreden over het resultaat en danken KYBYS voor hun professionele inbreng”, aldus Tim Pijls van de gemeente.

 

Tijdens het gehele proces heeft KYBYS de atletiekvereniging betrokken bij alle stappen. AVR’69 kijkt terug op een fijne samenwerking. ,,KYBYS is voor ons een heel prettige partij geweest om mee samen te werken”, zegt voorzitter Ben Lathouwers van AVR’69. ,,De medewerkers zijn enthousiast, proactief en betrokken. KYBYS heeft de vereniging bij het gehele proces van A tot Z geïnformeerd over alle te nemen stappen en de mogelijkheid gegeven om inspraak te leveren. We voelen ons erg gehoord bij de realisatie van onze droom: een prachtige kunststof atletiekbaan in Reusel.”

Ook de gemeente is tevreden over het project. ,,De samenwerking tussen ons en KYBYS is zeer waardevol gebleken. KYBYS bracht onderliggende stenen naar boven en werkte onze plannen tot in detail uit. In de realisatie is ook hun overkoepelende blik en technische kennis van grote waarde gebleken. We zijn dan ook zeer tevreden over het resultaat en danken KYBYS voor hun professionele inbreng”, aldus Tim Pijls van de gemeente.

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met mij.

Bas van Haren

Heb je vragen over dit project of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met mij.

Bas van Haren